[See image gallery at haber.yasar.edu.tr] Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi ‘İletişimciler için Yapay Zeka Kullanım Atölyesi’ gerçekleştirdi. Uzmanlar, yapay zeka destekli görsel, video, metin araçlarının içerik üretmeyi kolaylaştırdığını belirtti.
Yapay Zeka uygulamalarının tüm mesleki alanlarda değişim ve dönüşüm yarattığını söyleyen Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevda Alankuş, iletişimciler olarak bu dönüşümün merkezinde yer aldıklarını ve bu alanda eğitim çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi. İzmir Gazeteciler Cemiyeti üyelerinin de katıldığı eğitimlerde yapay zekanın kullanıldığı görsel, işitsel ve yazılı uygulamalarla ilgili eğitimler verildi.
Yapay Zeka destekli Görsel İçerik Oluşturma ve Sanatsal Görüntü Dönüşümü Osman Akın, Video İçerik Üretimi ve Düzenleme Araçları eğitimini Burak Özer, ve Yaratıcı Yazım, Pazarlama Metinleri’ni ise Dokuz Eylül Medya Grubu Dijital Medya Danışmanı Levent Özen anlattı.
TABLO BİLE YAPABİLİRSİNİZ
Yapay Zeka destekli en çok tercih edilen uygulamaların anlatıldığı eğitimlerde Osman Akın, yapay zekanın sanatsal tablolar üretebilen ideogram.ai uygulamasını anlattı. Yağlı boya gibi tablolar da üretebilen uygulama örneklerinden hangi metin komutları (promptlar) yazıldığı da görünüyor. Ücretli yapay zeka uygulamalarında Midjourney’nin bir çok yapay zeka destekli uygulamaya göre daha başarılı olduğunu anlatan Akın, Tiktok sosyal medya platformunun da düşünüldüğü gibi sadece eğlence için kullanılan bir uygulama olmadığını da hatırlattı.
Yapay zeka destekli görsel içerik üretimi uygulamalarını kendi sosyal medya hesaplarında tanıtan Burak Özer ise, bu uygulamaların iletişimcilerin işlerini kolaylaştırdığını söyledi. Geçmişte saatler süren kurguların yapay zeka destekli programlarla nasıl hızla kolaylaştığını anlatan Özer, “Yapay zekanın bizi işsiz bırakacağına inanmıyorum. Çünkü yaratıcı fikirleri uygulayıcı insanlar biziz. Bu uygulamalar sadece bizim çok uzun saatler süren işlerimizi kısa sürede yapmamızı sağlıyor. Chat GPT ile ailemden daha fazla görüşüyorum” dedi.
ÖZGÜN İÇERİK ÜRETEBİLİRSİNİZ
Dokuz Eylül Gazetesi Dijital Danışmanı Levent Özen ise, yapay zekanın tüm sektörlerde artık etkin hale geldiğini hatırlatarak, tüm uygulamaların eğitilebilir olduğunu anlattı. Özen, Chat GPT 4.0 gibi uygulamalarla yazılan haber veya makalelerin sanki bir insan yazıyormuş gibi özgün metinler yazabildiğine değindi. Reklam kampanyalarının, sloganlarının, afişlerinin yapay zeka destekli yapılabildiğini gösteren Özen, “Önemli olan doğru promptları yazmak. Artık edebiyat her zamankinden daha önemli. Doğru ifade ile yaratıcı ve özgün içerikler üretmek, hatta kitap yazmak bile mümkün” diye konuştu.
Yapay zeka destekli metin uygulamalarını anlatan Özen, katılımcılara bu uygulamalardan birini kullanarak kitap da yazdırdı.
Eğitimin sonunda Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi akademisyenleri eğitmenlere teşekkür ederek, bu tür uygulamaları akademik çalışmalarında da kullanacaklarını söyledi.