[See image gallery at haber.yasar.edu.tr] “16 Ekim Dünya Gıda Günü”nde Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü uygulama mutfağında bayat ekmekler değerlendirilerek birbirinden leziz yemekler yapıldı.

İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Yaşar Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü 16 Ekim Gıda Günü etkinlikleri kapsamında gıda israfına dikkat çekmek için bayat ekmeklerin değerlendirildiği “İsrafı Önleme Mutfak Atölyesi” gerçekleştirdi. İzmir İdari Amirleri ve eşlerinin katılımı ile uygulama mutfağında yapılan atölyede bayat ekmekler kullanılarak birbirinden leziz yemekler ortaya çıktı. İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, “Gıda israf edilebilecek en son şeydir. Asıl hedefimiz gıdayı üretmekten öte tüketim ve tüketimdeki israfın önüne geçmek” dedi.

1.3 MİLYAR TON GIDA İSRAFI

Şahin sözlerini şöyle sürdürdü:

“Birleşmiş Milletler Tarım Örgütü’nün (FAO), 1945 yılında kurulduğu tarih olan 16 Ekim’i her yıl “Dünya Gıda Günü” (DGG) olarak kutlamaktadır. Bu yılın teması “Daha iyi bir yaşam ve daha iyi bir gelecek için gıda hakkı! Kimseyi geride bırakma” olarak belirlendi. TC. Tarım ve Orman Bakanlığı’da bu konuda çok önemli çalışmalar yürütülüyor. Sosyal medyada farkındalık yaratmak için paylaşımlar yapıyor. Biz de İzmir’de yaptığımız etkinlikler ile bu hedefe katkı sağlıyoruz. Bugün Yaşar Üniversitesi ile böyle bir etkinlik gerçekleştirmekten son derece mutluyuz.”

Dünyada ve ülkemizde gıda israfının ciddi boyutlara ulaştığını belirten Şahin, “Yıllık dünyada 1.3 milyar ton ekmek ve gıda israf ediliyor.  Ülkemizde de 7.7 milyon ton civarında gıda israfı var. Dünya genelinde 828 milyon insanın açlık eşiğinin altında olduğu düşünülürse ortada ciddi bir çelişki olduğu görülüyor. Bir taraf israf ederken, bir taraf gıdaya ulaşmada sıkıntı yaşıyor. Dolayısıyla israfın önüne geçmeliyiz. Yıl boyunca bu konuda bilinçlendirme çalışmalarına devam edeceğiz” diye konuştu.

Tarım ve Orman Bakanlığı ve Toprak Mahsulleri Ofisi’nin “Bayat Ekmekli Yemek Tarifleri” adını taşıyan bir kitapçık hazırladığını belirten Mustafa Şahin, “Bayat ekmekleri tekrar ekonomiye kazandırmak için çok güzel tarifler var. Yaşar Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ve değerli katılımcılarımızla bu kitaptaki tariflerden örnekler hazırlayacağız. Bundan sonra hepimiz evlerimizde ve yemekhanelerimizde insan tüketimine yönelik geri dönüşümü sağlayabiliriz” dedi.

GIDA STRATEJİK BİR ÜRÜN

Yaşar Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Seda Genç günümüzde gıdanın stratejik bir ürün haline geldiğini vurgulayarak, “Gıda günümüzde son derece stratejik bir ürün haline geldi. İklim krizi, doğal felaketler hepsi gıda üretimini etkiliyor. Ancak gıdamıza sahip çıkmak zorundayız. Biz de Yaşar Üniversitesi olarak bu tür toplumsal sorumluluk faaliyetlerini çok önemsiyoruz. Üniversitelerin topluma hizmet etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Dolayısıyla kamu ve özel kuruluşlarla aktiviteler yapıyoruz. Dünya Gıda Günü’nde bayat ekmeklerden birbirinden güzel lezzetleri önce hazırlayıp sonra da birlikte tadacağız” dedi.